0700 90 008

Как да изберем най-подходящата алармена система за нашия автомобил?

post-image

Как да изберем най-подходящата алармена система за нашия автомобил?




Независимо от това какви средства е инвестирал в автомобила си, всеки собственик се старае да спести пари и същевременно да го защити от посегателства и кражба.

Сред ефективните способи да се осъществи това са различните електронни системи, като най-често се предпочитат автоаларми на автомобила.

Прочетете тази статия, за да научите всичко за алармената система и за функциите, които да търсите при избора на такава. 

Прочетете още за видовете алармени системи и за това как да изберете правилната за вас.

 

Какво представлява алармената система за автомобил?

 

Основната цел на алармените системи е да попречат на кражбите, като сигнализират на собственика и околните за тях.

Автоалармите представляват електронни устройства, подаващи звукови и светлинни сигнали при опит за проникване в автомобила. В зависимост от вида на съответната алармена система, собственикът може да получи SMS за посегателство, да реагира след задействане на опцията за принудително спиране на автомобила и др.

Повечето висококачествени алармени системи разполагат с вградени в управляващите устройства радиоприемници, позволяващи наблюдение и управление от ключ или ключодържател. Често са снабдени и с различни предаватели  и разнообразни сензори, включващи превключватели, детектори за движение и сензори за налягане.

 

Видове алармени системи

 

Когато закупувате алармена система, не трябва да се спирате на евтин вариант. Но от друга страна, ако автомобилът ви не е нов, може да спестите средства от поставянето на по-скъпа аларма. Затова е добре да се запознаете с различните видове аларми във физически или онлайн магазини и да направите подходящ избор.

Потърсете по-подробна информация за типовете аларма, които могат да бъдат:

  • еднопосочна

                                                                                                                                                                                                                 Тези аларми са най-евтините и не можете да разчитате на функция за уведомяване при взлом в колата на повече от 200 м от автомобилния ключодържател. Най-популярната еднопосочна сигнализация е дистанционното заключване.

  • двупосочна

                                                                                                                                                                                                                  При нея вече има обратна връзка, която се осъществява посредством звуков и светлинен сигнал от вградения дисплей на ключа. Обхватът е голям – до 2 км, а от конфигурацията зависи да се осигурят сензори за присъствие на хора в кабината, за наклон и др.

  • сателит

                                                                                                                                                                                        Това е най-модерният и скъп вариант. Обхватът на алармата е неограничен, тя работи чрез GSM, а откраднатият автомобил може да бъде открит чрез сателит. Невъзможно е да бъде скрит и на подземен паркинг поради монтираните там GSM ретранслатори.

 

Какви са основните функции на алармените системи?

 

Преди да вземете окончателното си решение за избор на аларма, запознайте се с някои от полезните функции, които предлагат много системи за сигурност.

  • заключване на вратите

                                                                                                                                                                            Тази функция заема ключова позиция в повечето алармени системи. Тя осигурява автоматично заключване на вратите, което става заедно с активиране от дистанция на защитния режим при старт на движението или на двигателя.

  • шок сензор

                                                                                                                                                                Нарича се още „сензор за удар” и при удар или някакво внезапно силно движение   подава сигнал до алармата и я задейства. Звукът е мигновен и стряскащ. Шок сензорът може да работи в режим предупреждение при лек удар, а вторият режим се активизира, ако се чупи прозорец или има опит за взлом.

  • светлинни индикатори

                                                                                                                                                            Интериорното осветление на автомобила се синхронизира с алармата, като след изключването ѝ то се активира. Някои модели автоаларми притежават светлинни индикатори за багажника и предните капаци освен за вратите.

  • дистанционно отваряне на багажника

                                                                                                                                                                                         Много от съвременните алармени системи предлагат възможност за дистанционно отваряне на багажника. Може да го правите, без да отваряте самия автомобил и да натискате бутона на таблото.

  • дистанционно стартиране

                                                                                                                                                                                               Системата за дистанционно стартиране на двигателя може да бъде фабрично инсталирана или да бъде като функция на алармата. Дистанционното запалване на автомобила при липса на водач в кабината е удобна функция, тъй като през зимата позволява предварително загряване на интериора, а през лятото – охлаждане.

Задействаната аларма не позволява на системата да работи при нерегламентирано движение на автомобила, при принудително отворени врати или багажник.

 

С какво да внимаваме при избор на алармена система?

 

Да се избере най-добрата аларма за автомобила сред стотиците предлагани модели не е лесно. Новите коли задължително имат аларма, за разлика от по-старите. Затова пък ще откриете богата гама от модели на различни цени и с различни функции във всеки автомагазин.

Обърнете внимание на принципа на валидиране, т.е. как алармата определя достъпа до интериора. Най-популярният начин е с ключодържателя, а в съвременните модели това става и с диалогов код. Друга възможност е използването на GSM сигнализации или RF трансмитери.

Важен параметър е и обхватът на системата. При отделните модели той варира от 500 до 2000 м и определя от какво разстояние може да се осъществи контрол от пейджър.

Вземете предвид и броя на защитените зони. Поставянето на сензорите може да бъде на различни места: прозорци, врати, капак, багажник. Колкото по-голям брой са те, толкова по-защитен е автомобилът ви. Обикновено класическият комплект включва изредените с допълнение „включено запалване”. Полезни са и сензорите за наклон и обем.

Стартирането на захранващия блок с пейджър или смартфон от дистанция е удобно и практично, а наличието на GSM модул и сателитна геолокация ще ви улесни да контролирате много параметри на всяко разстояние от колата.

Алармите с автоматично стартиране в последните години са особено популярни и лидерите в производството им предлагат модели за автомобили с двигатели от всякакъв тип. 

За да се снабдите с висококачествена и достъпна автоаларма с автоматично стартиране, интересувайте се предимно от обхвата на действие, дали има функция за стартиране на двигателя в определено време и наличен ли е уред за измерване на температурата в купето и двигателя.

Това, че дадена аларма има автоматично стартиране обаче, не я прави приоритетна. Важно е моделът да съчетава успешно широка функционалност и защита от високо ниво, които да съответстват на цената. Понякога и бюджетни модели се оказват много подходящи за конкретния случай.

 

Още съвети и препоръки при избор на алармена система

 

Ако вече сте се ориентирали към определен модел автоаларма с добро съотношение между цена и параметри, най-вероятно това е двупосочна аларма с голям брой зони на сигурност, диалогово кодиране, допълнителни функции освен стандартните и автоматично стартиране.

 

Както при покупка на всеки продукт, и в този случай се доверете на коректен търговец,  проверете документацията и гаранционното обслужване и се погрижете за компетентната инсталация на алармата.

 

Всичко за вашия автомобил на proavto.bg

Безплатна доставка при поръчка над 100 лв.
Лесно връщане и замяна до 14 дни
Оригинални части директно от завода на производителя
Бързо и сигурно плащане