0700 90 008

Видове алармени системи и екстри при защитата на автомобила

post-image

Видове алармени системи и екстри при защита на автомобила

 

В днешно време никой не може да се лиши от ежедневните удобства, които предлага личният автомобил. Затова и всеки собственик трябва да полага нужните грижи за изправността на автомобила си. А за да бъдем сигурни, че нашето возило е защитено, в по-голямата част от случаите го предпазваме от кражба с автомобилна аларма.

Прочетете тук какво предлага алармата на колата, какви са видовете алармени системи и всичко, което трябва да знаете.

Какво е алармена система?

                                                                                                                                                       Да инсталирате аларма на колата, съвсем не е излишен лукс, а по-скоро необходимост. Винаги съществува вероятност да бъде открадната колата ви, а една добра алармена система при опит за посегателство ще сигнализира веднага.

Същност на автоалармата

                                                                                                                                                          Алармата на автомобила представлява електронно устройство, което излъчва силен звуков сигнал при включване на системата. Така сигнализира на собственика и на околните за опит да се счупи стъкло, ключалка, фарове и др.

Съвременните устройства са с повишена чувствителност. За да работи алармата, сензорите ѝ са в близост до периметъра на колата. Активирането и дезактивирането им става, като се натиска бутон на контра панел, който водачът носи винаги с ключа за автомобила.

Без значение дали са от по-нисък, или по-висок клас, всички автоаларми включват в структурата си устройство за управление, поне един датчик, сирени или мигащи светлини.

Обикновено сензорът се монтира на вратата на водача и след активирането му той изпраща сигнал до управляващото устройство. То активира сирената, високоговорителя или съществуващата система на превозното средство.

Какви са основните функции?

                                                                                                                                                    Голяма част от алармите са устроени по-сложно. Често те са свързани с разнообразни системи и снабдени с различни комбинации.

Алармените системи с дистанционно управление са оборудвани с радиоприемник, като по този начин собственикът може да я управлява от ключа. Освен това притежават и имобилайзери, както и детектори за движение.

Други функции са въвеждането без клавиш, използването на телематична система за установяване на отдалечаване на превозното средство, диагностициране на кодове за грешка и др.

На първо място основната функция на алармите е да предупредят за посегателство чрез силен сигнал. За целта служат различни сензори, от които най-популярните са:

  • монтирани във вратите, багажника и др.;

  • сензори за наклони – предотвратяват тегленето на колата;

  • сензори за близост – сканират периметъра около автомобила;

  • микрофонни сензори – отчитат нивото на околните звуци и реагират при резки шумове;

  • сензори за удар – сигнализират при повреда на превозното средство.

При необходимост управляващото устройство обработва всички входове на сензорите и алармата се задейства.

Предимства на алармената система

                                                                                                                                                                     Както всяко устройство, и алармената система понякога може да не работи перфектно поради различни причини, което не означава, че трябва да се пренебрегват многобройните ѝ предимства:

Осигурява сериозна защита на автомобила от кражба

                                                                                                                                                 При всеки опит за посегателство, върху която и да е част на автомобила, звукът привлича вниманието и осуетява опита за кражба или взлом.

Управление от разстояние чрез мобилно приложение

                                                                                                                                                                     С повечето нови и модерни възможности за контрол се създава усещане за сигурност и удобство.

Наличие на допълнителни функции за по-висока степен на защита

                                                                                                                                                      За по-сигурна защита срещу кражби много съвременни модели алармени системи разполагат с имобилайзери, а безконтактният персонален чип на оторизация не позволява да бъдат изключени дори след намеса в електронните системи. Имобилайзерите са устройства, които се монтират в автомобила и при случай на посегателство блокират двигателя.

Роля на застраховката

                                                                                                                                                        Тъй като застрахователната сума се определя на базата на сигурността и безопасността на автомобила, наличието на алармена система понижава застрахователната премия.

Повишава продажната цена

                                                                                                                                                                Ако смятате да обявите автомобила си за продажба, влагането на средства за монтирането на аларма може да повиши неговата цена според наблюдения за такава зависимост.

Видове аларми според клас

                                                                                                                                                              Закупуването на аларма днес е важно за всеки, който желае да предпази автомобила си от взлом или кражба. 

На пазара може да попаднете на разнообразни видове алармени системи в зависимост от техните функции и нивата на сигурност.

  • Нисък клас

                                                                                                                                 Автоалармените системи от нисък клас са най-икономичният вариант за защита на автомобила. Те предлагат много малко функционалности, като при различните модели може да липсва централно заключване, светлинна оперативна сигнализация, прекъсване на запалването и др. 

Например една аларма от нисък клас може да включва функции като: звукова оперативна сигнализация, режим „Паника”, охрана на врати и прозорци, двузонов шоков датчик и управление на централно заключване. Такива модели са нискобюджетни и са предпочитани  най-вече заради валидността на Автокаско застраховката.

  • Среден клас

                                                                                                                                   Оптималният вариант за охрана на автомобила са средният клас автоалармени системи. Те са модулен тип, т.е. сирената и управляващият блок са отделно. При тях сигурността и надеждната работа са на по-високо ниво.

Някои модели имат до 20 програмируеми функции.  Сред основните им характеристики са: вграден имобилайзер, охрана на врати и капаци, двузонов „шок” датчик, дистанционно управление с двоен код, датчици за консумация, за удари и вибрация; вградени релета за мигачите, светодиод с памет и др. 

Всички алармени системи от този клас могат да управляват централното заключване на колата и предлагат опции за заключване на врати при контакт, за прекъсване на запалването и др. Отделните модели имат различно дистанционно управление и различна степен на комфорт. Някои имат динамичен код и функция на аварийно изключване.

  • Висок клас

                                                                                                                                    Автоалармите от висок клас предлагат ниво на сигурност и защита от най-висока степен. Подобно на средния клас са системи от модулен тип.

Обемният им датчик оказва превантивен ефект, като преди разбиването на някоя автомобилна част кратки сигнали започват да предупреждават нарушителя.

Сред програмируемите им функции са такива като: функция имобилайзер, автоматично затваряне на стъклата, функция „Антиотвличане”, повторно самовключване, програмиране на мелодиите на сирената и тоновете при включване и изключване, токов датчик и др. Някои модели имат плаващ код на дистанционното управление, ресет бутон за аварийно изключване, охрана на контактен ключ, нощен и дневен режим на охрана и др.

Практично решение е добавянето към алармената система на GPS система, която ще позволи да наблюдавате постоянно автомобила си и да контролирате координатите му.

Ако решите да си закупите алармена система, въпреки че ще получите инструкции за инсталиране, най-добре тя да бъде монтирана в специализиран автосервиз. Така ще си спестите допълнителни проблеми при неуспешно самостоятелно инсталиране. Свързването ѝ трябва да стане към запалителната система на автомобила, а моделите с дистанционен старт трябва да се интегрират с други компоненти на електрическата система. 

С подходящо избрана и правилно инсталирана автоалармена система ще бъдете по-спокойни за сигурността на автомобила си.

Всичко за вашия автомобил на proavto.bg

Безплатна доставка при поръчка над 100 лв.
Лесно връщане и замяна до 14 дни
Оригинални части директно от завода на производителя
Бързо и сигурно плащане