0700 90 008

Съвети за инспекция и редовна поддръжка на автомобилни спирачни накладки

post-image

Подходящата проверка и поддръжка на спирачните накладки е от решаващо значение не само за производителността и дълголетието на вашия автомобил. Накладките са важни и за вашата безопасност като пътник или водач, тъй като спомагат за спирането или забавянето на вашето превозно средство. При редовната поддръжка на автомобила може да се пропуснат спирачките, което би могло да доведе до фатални последствия.

Следвайте долупосочените съвети за правилното поддържане на спирачните накладки и ще избегнете всякакви потенциални опасности:

Кога да проверите спирачните накладки на автомобила си?

Няма конкретен график за това кога е подходящо да смените спирачните накладки на автомобила си. Това означава, че за определяне степента на износването им, може да искате да им правите редовна проверка. По какъв начин и къде шофирате ще определи износването и откъсването на спирачните накладки. Например, когато карате в градски райони, спирачните накладки на вашето превозно средство биха могли да се изтъркат по-бързо в сравнение с тези на автомобил, който се движи по селски пътища. Това се дължи на постоянното спиране и тръгване поради претоварения градски трафик. Приблизително на всеки шест месеца е добре да проверите професионално спирачните си накладки. Друга възможност е да говорите с квалифициран техник, за да разберете по-добре какво е подходящо за вашия конкретен автомобил. Също така можете да проверите какво пише по въпроса в наръчника на собственика на вашия автомобил.

Важни съвети за проверка на спирачните накладки на автомобила

Добрата новина е, че спирачните накладки са способни да дадат точни сигнали, че се нуждаят от замяна. Някои начини да ги проверите са посочени по-долу:

Проверете внимателно колелата

Един от признаците на нормално износване е натрупването на прах в колелата. Количеството на праха върху колелата обикновено намалява, когато спирачните накладки се влошат напълно. Намирането на по-чисти колела след предходно натрупване на прах може да е ясен индикатор за необходимостта от подмяна на спирачните накладки.

Усетете волана и спирачния педал

По време на спирането често се усеща вибрация в спирачния педал, особено когато спирачните накладки са изчерпани. По време на спиране вибрирането на волана също може да се окаже и индикатор за проблеми със спирачните накладки.

Преглеждайте редовно спирачните накладки на автомобила си

В много от автомобилите накладките могат да се видят през колелата. За да определите дебелината им, ги погледнете. Да предположим, че изглеждат много тънки, по-малки от ¼ инча, следователно по всяка вероятност са за смяна. Някои от спирачните накладки идват с прорез в центъра, който действа като показалка за износване. Наблюдавайте го и ако изчезне, накладките най-вероятно се нуждаят от подмяна.

Слушайте спирачките на автомобила си

Накладките на спирачките на вашия автомобил са изработени по такъв начин, че да произвеждат звук като ранен предупредителен сигнал, който показва необходимостта от замяна. Този звук обикновено е много подобен на металното стъргане на колелата, когато колата е в движение. Шумът, който произвеждат при износване, обикновено се увеличава, когато спирачките се използват многократно. Дори след проверка, ако спирачките на автомобила ви издават по-силни звуци, тогава вашето превозно средство може да изисква различни ремонти и / или настройки.

Обобщение

Ако не се чувствате спокойни при проверката на спирачните накладки, закарайте автомобила си до местен представител или ремонтна работилница, където квалифициран специалист може да ги провери. Контролът на спирачните накладки на автомобила е от решаващо значение и замяната на износените спирачни накладки ще ви помогне не само да направите автомобила си по-безопасен. В дългосрочен план тя ще помогне и за спестяване на пари чрез избягване на предотвратими аварии.

Всичко за вашия автомобил на proavto.bg

Безплатна доставка при поръчка над 100 лв.
Лесно връщане и замяна до 14 дни
Оригинални части директно от завода на производителя
Бързо и сигурно плащане