0700 90 008

Как да стартирате кола с изтощен акумулатор, като и подадете ток от друга кола чрез кабели

post-image

За да стартирате колата си, когато акумулаторът е изтощен, следвайте тези прости стъпки:

1. Преди да стигнете до ел. кабели, трябва задължително да се уверите, че сте изключили напълно запалването на колата си.

 

2. Уверете се, че и двете превозни средства са паркирани достатъчно близо, за да могат и кабелите да достигнат от единия до другия акумулатор. Но трябва също от друга страна и да са достатъчно далеч, така че броните да не се докосват.

 

 

3. Уверете се, че и двете превозни средства са с включена ръчна спирачка, преди да опитате да подадете ток на падналия акумулатор.

 

4. Разпрострете вашите ел. кабели така, че да имате един червен в едната ръка и един черен в другата. Оттук нататък внимавайте кабелите да не се допират изобщо един до друг.

 

 

5. Започнете така. Свържете червения кабел към положителния полюс на автомобила с паднал акумулатор. Положителната клема на акумулатора обикновено ще бъде малко по-голяма от отрицателната и обикновено е маркиран със символ + и има червен кабел, свързван към него.

 

6. След като свършите това, трябва да свържете и другия край на червения кабел с положителния извод, на заредения вече акумулатор.

 

7. Вземете черния кабел и го прикрепете към отрицателния, този път извод. Отрицателният ще бъде малко по-малък от положителния. Той обикновено е маркиран със символ - и има черен кабел, свързан към него.

 

8. След като направите това, намерете гола метална част (на автомобила с изтощения акумулатор), която не е движеща се част. Свържете окончателно черния кабел към нея (в идеалния случай металът не е свързан директно към електрически компоненти). Това ще действа като точка за заземяване, за да завърши веригата. НЕ свързвайте последния кабел към отрицателния край на плоската батерия. Свързването на черния кабел към минусовата клема на падналия акумулатор може да създаде искра. Изтощените акумулатори могат да произвеждат водороден газ, който е много силно запалим, а последното, което искате, е вероятно акумулаторът да гръмне.

 

9. Уверете се сега, че електрическите жици са освободени от движещи се части - като вентилатори например или пък колани.  След това включете двигателя на този от двата автомобила със заредения акумулатор.

 

10. Оставете двигателя на този автомобил, който току-що сте стартирали, да върти за около две минути. Това ще помогне да заредите разредилия се акумулатор.

 

11. Опитайте да запалите двигателя на автомобила падналия акумулатор. Ако все още не иска, внимателно вдигнете оборотите на двигателя на другата машина, със заредения акумулатор на 2000 оборота в минута за още една минута.

 

12. След като включите двигателя на вашия автомобил, откачете контактните клеми на електрическите жици в обратния ред на този, в който преди ги поставихте.

 

13. Приберете кабелите, затворете предните капаци на двете превозни средства и тръгнете натам, накъдето сте се запътили. Опитайте се да карате автомобила поне за 20 минути, за да осигурите на акумулатора напълно достатъчно зареждане, и съответно да може после да запали отново. Това би трябвало да ви помогне да избегнете ново подобно зареждане на изтощен акумулатор с кабели.

 

Няма нищо по-лошо от това да врътнете ключа на колата си и да откриете, че акумулаторът ви е тотално разреден. Така че следващия път, когато имате нужда от спешно припалване при паднал акумулатор, не забравяйте да вземете и кабелите. Следвайте точно стъпките, описани по-горе, за да се случат нещата, точно както трябва.

Интересувате ли се от поддържането на акумулаторната батерия на колата ви в най-добро състояние? Не забравяйте да потърсите ръководство за грижа за вашия акумулатор (особено през зимата). И не забравяйте, че ако започне да ви се налага да зареждате акумулатора чрез проводници от друга кола по- често, отколкото бихте желали, не би било зле да си потърсите нова акумулаторна батерия.

Всичко за вашия автомобил на proavto.bg

Безплатна доставка при поръчка над 100 лв.
Лесно връщане и замяна до 14 дни
Оригинални части директно от завода на производителя
Бързо и сигурно плащане