0700 90 008

Какво да правим и какво не при закупуване на нови авточасти за автомобила

post-image

Части като чистачките на предното стъкло са евтини и лесни за монтаж. Това са онези части, които са много по-лесни за купуване и за монтиране. Частите на двигателя, спирачните накладки и електронните устройства са много по-трудни за ремонт и могат да доведат до опасност при неправилно монтиране в автомобила. Индивидуалните умения и опит на собственика също са важни. Някои хора се чувстват удобно, когато сами поправят колата си, и имат необходимите умения и знания. Обаче някой, който не знае какво прави, може да допусне грешка и дори да причини повече щети на колата. Ако това е основна част, то може дори да обезсили гаранцията. Авточастите варират от малки неща като капачки на болтовете на предпазните колани до части на двигателя. Всяко решение да купите нова част за автомобила и да я монтирате сами трябва да се основава на важността на въпросната част.

Предимства при монтиране на нови авточасти от собственика

Купуването на нова част за автомобила може да има редица предимства. Първо, монтирането от вас на резервна част за вашата кола означава, че не трябва да плащате никакви разходи за труд в автосервиз. Ако имате необходимите знания може да си спестите пари от разходите за труд и можете да гарантирате, че работата е изпълнена правилно. Това означава също, че може да намерите по-евтини части от тези в сервиза, като използвате неофициални, вместо официални части. Другите предимства включват възможността да персонализирате автомобила според предпочитанията си. Да не говорим за чувството за постижение, след като сте решили проблема сами!

Недостатъци при монтиране на нови авточасти от собственика

За съжаление срещу всяко предимство има и недостатък и всеки собственик трябва да вземе решение, като балансира двете. Например разходите за труд се избягват, но сигурността, че експерт е монтирал частта, я няма и частта няма да има гаранция. На второ място неофициалните части може да са по-ненадеждни и дори да доведат до загуба на гаранция, ако са монтирани неправилно.

Гаранция и нови части за автомобили

Повечето нови автомобили обикновено идват с гаранция с изключение на общото износване на елементи като гуми и спирачни накладки. Когато се подменят части в официален сервиз, те обикновено се покриват от гаранцията, а ако не, може да се закупи външна гаранция, покриваща части и труд. Ако новите авточасти на автомобила са монтирани от собственика, те няма да се включат в гаранцията. А някои гаранции ще бъдат анулирани, ако са монтирани неофициални части. Важно е да прочетете индивидуалната гаранция за вашата кола, за да видите какво се покрива и какво не.

Къде да закупите части за автомобили

За да избегнете проблеми с гаранциите и да сте сигурни, че новите части за автомобила са с достатъчно високо качество, винаги е препоръчително да купувате от реномиран дилър. Въпреки това все повече и повече купувачи на нови автомобилни части търсят по- добри сделки и интернет е идеалното място за начало. Да купувате авточасти онлайн е най- често много по- бързо и изгодно.

Ами използвани части за автомобили?

Купуването на употребявана автомобилна част може да бъде по-евтин вариант, но също така е по-рисков вариант, защото частта е по-вероятно да не работи или да бъде по-малко ефективна. Ако е възможно, винаги е препоръчително да купите нова част за автомобила. Въпреки това при по-стари или класически автомобили това не винаги е възможно. Ако това е така, винаги е препоръчително да се допитате до експерт. Той може да провери частта и дори да я постави, ако е възможно, за да намалите риска нещата да се объркат.

Всичко за вашия автомобил на proavto.bg

Безплатна доставка при поръчка над 100 лв.
Лесно връщане и замяна до 14 дни
Оригинални части директно от завода на производителя
Бързо и сигурно плащане