0700 90 008

Всесезонни гуми - има ли смисъл от тях?

post-image

По нашите ширини, според закона, в началото на ноември водачите трябва да оборудват автомобила си със специално предназначени за прииждащата зима гуми. Макар че най-популярната за целта опция са зимните гуми, всесезонните също се използват, а те се разпознават от символите снежинка и слънце върху тях.

Тези знаци са доказателство за изработването на гумите съобразно всички стандарти за безопасност. Все пак възниква въпросът дали са надеждни и дали си заслужава спестената смяна на традиционните зимни гуми и джанти.

Прочетете тази статия, за да научите малко повече за всесезонните гуми и техните предимства и недостатъци. Има ли смисъл от тях и кога е добре да ги изберем?

 

Какво представляват всесезонните гуми?

 

Много производители на автомобили предлагат своите коли с универсални гуми, които са създадени за движение при различни условия, включително и при мокър или с лека снежна покривка път. Съчетават много от полезните характеристики на сезонните гуми.

За времето от 1977 г., когато се появяват за първи път, досега, те не са загубили популярността си и имат много почитатели. Въпреки че не са равностойни по много показатели със зимните гуми, притежават и редица предимства.

 

Кои са някои от предимствата на всесезонните гуми?

 

Неслучайно много шофьори избират всесезонните гуми винаги когато не се налага да шофират ежедневно през зимата или живеят в зона, където не пада голямо количество сняг.

Използването на всесезонни гуми има няколко предимства:

  • Спестява време и разходи за смяна на гуми с джанти

 

Най-рентабилно е да се инвестира в качествени гуми джанти, ако все пак решението ви е да карате с универсални гуми в рамките на населеното място.

 

  • Предоставя възможност за голям избор

 

В търговската мрежа ще откриете гуми за всесезонна употреба за всякакви превозни средства и различни размери, включително и гуми онлайн, като това се отнася не само за леките, но и за тежкотоварните автомобили. 

 

  • Осигурява добро сцепление за съответните пътни условия

 

Ако шофирате предимно в район с мек климат и спазвате нормална и разрешена скорост, всесезонните гуми са добра инвестиция.

 

Независимо от своите положителни качества, всесезонните гуми отстъпват по предимства на зимните.

 

С какво зимните гуми са по-добри?

 

Не може да се посочи такъв показател, по който една зимна гума да отстъпва на всесезонната. Зимните гуми превъзхождат всесезонните поради по-добрите:

 

  • Захапващи ръбове

 

Вложената технология за изработка на зимните гуми осигурява протектор с множество захапващи ръбове. Те предоставят отлично сцепление най-вече по заледен и хлъзгав път.

 

  • Грайфер

 

Понеже на протектора си зимните гуми имат широки блокчета, допълнителните нарези в него – грайферите, подпомагат много доброто сцепление по заснежените пътища и остри завои, като отстраняват и натрупването на снега.

Шарката на протектора на всесезонната гума не е толкова агресивна и затова сцеплението по снега не е добро, още повече, че те са и по-твърди от зимните.

 

  • Дълбочина на грайфера

 

При шофиране в зимни условия минималната дебелина на грайфера на зимните гуми не трябва да пада под 4 мм. Това се отнася и за всесезонните, докато при летни гуми се изисква дълбочина, не по-малка от 3 мм. Според общоприетите европейски норми, не трябва да се шофира с грайфер, по-малък от 1,6 мм. По-малката от тази дълбочина означава, че гумата е износена и вече не е годна за експлоатация.

Затова, ако сте карали до началото на зимата с всесезонни гуми, има голяма вероятност те да са износени. При дълбочина на протектора под 4 мм няма да има сцепление заради по-дългия спирачен път на сняг и лед.

Стига да не са много стари, зимните гуми със сигурност ще имат по-дълбок протектор, отколкото всесезонните, с които сте карали през топлите месеци.

 

Зимни и летни или всесезонни гуми. Как да изберем?

 

Гумите са онази „връзка” на автомобила с пътя, която позволява стабилността на превозното средство при различни пътни условия. Затова оборудването с адекватни гуми е от голямо значение.

Всеки водач на автомобил има различни предпочитания спрямо избора на гуми. Едни спазват правилото и карат със сезонни гуми, други предпочитат почти изцяло всесезонни, а има и такива, които не се притесняват от шофирането със зимни гуми и през летния сезон.

При всички случаи изборът зависи не само от законови разпоредби, но и от навиците на шофиране, климатичните условия, пробега и др. 

Ако например живеете в район с по-мек климат, всесезонните гуми са удачен вариант. Такива условия ще ви позволят инвестиция само за всесезонни гуми, въпреки че ще съкратите срока им на експлоатация по-бързо.

При по-суров климат зимните гуми са отлична инвестиция, а и са задължителни в много държави.

Относно практиката да се използват зимни гуми и през лятото, може да се посочи, че износването им ще стане по-бързо и няма да може да ги ползвате през зимата. Също така се нагряват в горещото време и рискът от повреда е голям. Поради повишеното триене ще се стигне до по-голям разход на гориво и спирачният им път е по-дълъг в мокро и топло време.

В крайна сметка, за избора на гуми всеки носи своята отговорност. Водачът преценява какви гуми са подходящи за сезона и на кои може да разчита за безопасно пътуване.

 

Какво друго да имаме предвид?

 

Не само изборът на гуми, но и правилното им комбиниране с джанти е от съществено значение за поведението на автомобила.

 

Джанти

 

Предпочитани от повечето шофьори са летите алуминиеви джанти поради естетичния им вид. Освен че автомобилът с тях изглежда по-добре, отколкото със стандартните стоманени, те оказват влияние и на техническите му характеристики. Най-новите, но и по-скъпи, са кованите джанти. Те са популярни, защото са здрави, не се чупят, а се огъват при удар и затова подлежат на ремонт.

Поставянето на гуми и джанти трябва да бъде съобразено с предписанията на производителя, защото в противен случай работата на автомобила може да се промени. Например по-големите гуми биха изхабили по-бързо спирачките, а по-малките ще нарушат стабилността на колата. 

При избора на по-големи джанти се спрете на гуми с по-нисък профил. Така при натоварване деформирането им ще бъде по-малко и при шофиране ще запазят стабилността.

Правилният избор на гуми и джанти изисква минимална разлика в радиусите на въртене. Радиусът се задава от производителя и представлява обхванатото разстояние от центъра на джантата до най-високата част на протектора.

Ако комбинацията е неправилна, радиусът на въртене се променя и се получава невярно отчитане на данни от скоростомера.

 

Съхранение на гумите

 

Практиката да се съхраняват гумите една върху друга не е за препоръчване поради риск от деформиране. Най-доброто решение е да ги съхранявате във висящо положение или изправени на пригоден стенд. Изберете тъмно, сухо и прохладно място, като преди това е добре да маркирате как са позиционирани на автомобила.

Друг вариант е да ги поверите за сезонно съхранение в „Хотел за гуми” – услуга, която  предлагат много сервизи.

 

В каквито и гуми да инвестирате според сезона и предпочитанията си, следете да са качествени, с еднакъв размер и на една марка.

 

Всичко за вашия автомобил на proavto.bg

Безплатна доставка при поръчка над 100 лв.
Лесно връщане и замяна до 14 дни
Оригинални части директно от завода на производителя
Бързо и сигурно плащане