0700 90 008

10 стъпки за смяна на маслото на двигателя на автомобила

post-image

Смяната на маслото на двигателя е може би една от най-важните дейности в автомобилната поддръжка. Двигателят на автомобила е направен от много метални части, които непрекъснато се движат, когато той работи. Тъй като тези метални части се търкат една в друга, те имат нужда от достатъчно смазване, за да работят добре. Следователно смяната на маслото на двигателя е важна. Вместо да карате колата си в сервиз, можете да смените маслото на двигателя на вашия автомобил и сами. Ето как.

 

1. Проверете маслото и масления филтър, препоръчани от производителя на автомобила.

 

Преди да започнете да вдигате колата си, за да получите достъп до отвора за изпускане на маслото, трябва да осигурите всички нужни материали. Първо това са маслото и масленият филтър. Трябва да проверите в наръчника на производителя какви са препоръчителния филтър за маслото и самото масло.

Но трябва да вземете предвид и средата, в която живеете, тъй като тя може да има значително влияние при избора на двигателно масло. Наръчникът ще ви даде препоръка, но тя е за превозно средство в нормална заобикаляща среда. Ако живеете в по-топло или по-студено място, може да проверите кое е най-подходящото двигателно масло за вашето превозно средство въз основа на температурите на околната среда. Добре е, че някои производители вече имат препоръки за такива случаи.

 

2. Включете двигателя за около 5 минути

 

Ако не сте забелязали, маслото има тази уникална характеристика да се превърне в един солиден блок от мазнина, когато температурата на околната среда е ниска. Ето защо трябва да включите двигателя и да го пуснете за около 5 минути, за да позволете на маслото да стане по-малко вискозно. Това позволява лесното му източване.

След загряване не изпускайте маслото незабавно. Изчакайте още 5 или дори 10 минути, за да позволите температурата на маслото леко да се понижи. Това помага за предотвратяване на наранявания вследствие на изгаряния на мазнини. Ако колата ви е работила няколко часа, уверете се, че сте удължили времето за намаляване на температурата на маслото, преди да опитате да го източите.

 

3. Спрете колата на равен, гладък и стабилен терен и я повдигнете

 

Паркирайте колата си на равен, гладък и стабилен терен. Не забравяйте да я поставите като за паркиране, ако е автоматична, или в неутрална, ако е ръчна. Включете ръчната спирачка. След това използвайте хидравличен крик тип алигатор, за да повдигнете автомобила си. Ако имате статични подпори, това е перфектното време, за да ги използвате, за да поддържат колата. Никога не използвайте само един крик, тъй като е доста рисковано.

 

4. Източете старото масло

 

В случай, че колата ви е снабдена с предпазител срещу пръски, който защитава долната страна на вашия автомобил, трябва първо да го махнете. Така ще получите достъп до отвора за маслото. За тази цел ще ви е необходим ключ за отвиване. Уверете се, че сте сложили съд за изтичане на маслото директно под отвора, за да тече маслото в него. Възползвайте се от възможността да почистите отвора.

Изчакайте за кратко , за да се източи напълно маслото. Дори и да няма повече, може да се наложи да изчакате още няколко минути, за да е източено напълно. След като направите това, можете да завиете отново капачката.

Ако не ви харесва идеята да стоите под вашето превозно средство и да рискувате да ви потече масло по лицето, можете да си купите маслен екстрактор и да премахнете с него маслото от двигателя. Той работи по-скоро като апарат за всмукване.

 

5. Свалете масления филтър и почистете филтърното отделение

 

Ако имате кола, която е с вграден маслен филтър, който най- често се намира в горната част на двигателя, е препоръчително да го махнете, преди да източите маслото. Това помага да се премахне маслото от него и да се насочи към двигателя. Таа се добавя към маслото, което ще източите после. Ако извадите филтъра след източване маслото, маслото от него може все пак да се върне обратно в двигателя. Това означава, че не сте източили напълно маслото. Ако вашият маслен филтър е разположен в долната част на двигателя, можете да го извадите след източване на маслото.

За да махнете масления филтър, можете да използвате специално средство за отстраняването му или обикновена шкурка, за да увеличете сцеплението с капачката на филтъра. След като го извадите, почистете отделението на масления филтър, като използвате стари, но чисти парцали. Уверете се, че няма останало масло в отделението за филтъра.

 

6. Поставете новия филтър

 

Всеки път, когато сменяте маслото, се очаква, че ще смените и масления филтър. Сменете и уплътненията, за да осигурите система без течове. Смажете ги с новото моторно масло. Така ще осигурите перфектно запечатване. След това поставете масления филтър и затегнете капачката. Уверете се, че прилагате препоръчителната сила на въртящ момент при затягането и.

 

7. Сложете новото масло

 

Винаги използвайте фуния при наливане на новото масло. Капачката за маслото се намира в горната част на вашия двигател. Обикновено е отбелязана с надпис "масло". Необходимо е да знаете колко масло да налеете. Ако не знаeте, прочетете в наръчника. Можете да го използвате и за да получите представа за нивото на маслото, което вече сте сипали. Уверете се, че не препълвате двигателя с масло, тъй като това може да доведе до проблеми с автомобила. Затворете и затегнете капачката, след като сте напълнили двигателя с правилното количество и тип моторно масло.

 

8. Включете двигателя и го оставете да поработи няколко минути.

 

Винаги правете това след всяка смяна на маслото. Така ще позволете на новото масло да циркулира в двигателя и масления филтър и  да проверите за течове. Ако има, трябва да изключите двигателя, да го оставите да се охлади малко и да затегнете онези части, където имаше изтичане.

 

9. Проверете нивото на маслото

 

След като сте позволили на двигателя да работи за кратко, изключете го и го оставете да се охлади за около 5 минути. Проверете нивото на маслото чрез измервателната пръчка. То трябва да бъде между маркерите MIN и MAX на пръчката, въпреки че някои производители препоръчват нивото на маслото да бъде в MAX. Отново трябва да проверите в наръчника.

 

10. Документирайте смяната на маслото

 

Това е една стъпка, която никога не трябва да забравяте. Трябва да запишете смяната на маслото, която сте направили, включително пробега, който е показан на километража на вашия автомобил. Това ще ви даде представа кога ще бъде следващата смяна на маслото. Повечето производители препоръчват смяна на маслото и масления филтър на всеки 3 000 км или на всеки три месеца, което се случи първо. Въпреки това превозните средства функционират напълно добре с 10 000 км между смяната на маслото. Записването на пробега при смяна на масло ще ви даде представа кога трябва да започнете да проверявате отново за евентуална смяна.

Всичко за вашия автомобил на proavto.bg

Безплатна доставка при поръчка над 100 лв.
Лесно връщане и замяна до 14 дни
Оригинални части директно от завода на производителя
Бързо и сигурно плащане