0700 90 008

Как правилно да обслужваме скоростната кутия?

post-image

Как правилно да обслужваме скоростната кутия?

 

Независимо от скоростната кутия на автомобила ви – с ръчно или с автоматично превключване на предавките, винаги са възможни неизправности и различни повреди. Често причини за това може да бъдат погрешно използване или неправилна поддръжка.

Ако ви се налага да обслужите скоростната си кутия, ви препоръчваме да прочетете  нашите експертни съвети за целия процес тук.

Процес по поддръжка на скоростната кутия

                                                                                                                                                             Докато при механичната скоростна кутия управлението е ръчно, при всяка автоматична скоростна кутия превключването на предавките става автоматично. Модерните скоростни кутии може да разполагат със 7-8 автоматични скорости, осигуряващи плавно превключване.

Каквито и да са видът и принципът на работа на дадена скоростна кутия, тя има нужда от своевременна поддръжка. 

Направете диагностика, за да определите състоянието на кутията

                                                                                                                                                                       Има много признаци, които могат да ви сигнализират за някаква нередност в скоростната кутия, без значение дали става въпрос за ръчни трансмисии или за автоматични скоростни кутии.

Например често се случва сменянето на предавките да става трудно. Причината може да бъде понижено ниво на трансмисионното масло, грешният му вискозитет или нужда от регулировка на кабели или лостове за управление.

При смяна на скорости, независимо от вида на трансмисията, може да чуете стържещ звук, което вероятно се дължи  на износен съединител или зъбен синхронизатор.

Сериозен проблем е миризмата на изгоряло, идваща откъм скоростната кутия. Вероятно става въпрос за прегаряне на предавките поради понижено ниво на трансмисионното масло.

Трудното сменяне на ръчните скорости на кола може да е съпроводено и с прекомерен шум. Диагностиката ще ви покаже  износени лагери, предизвикващи  разхлабването на вала  и последвалото трудно включване на предавките и шума.

Много е важно да не задържате съединителя дълго време, за да не се износва, а при автоматичната скоростна кутия да не сменяте различните режими на работа по време на движение.

Течът на масло под скоростната кутия, а понякога и  върху нея е показателен, че използвате неподходящо масло или уплътненията са износени.

Смяна на технически течности и филтри

                                                                                                                                                   Сред всички технически течности, нужни за добрата работа на скоростната кутия, без съмнение е трансмисионното масло. Без необходимото смазване, повърхността на металните елементи се износва по-бързо, защото се създава топлина при триенето. Това ще повреди предавките и ще последва скъп ремонт. Смяната на маслото става според предписанията на производителя, сезонно и при нужда след проведена диагностика.

За работата на скоростната кутия е важна и смяната на спирачна течност. Доливайте с подходяща за вашата кола DOT течност, като следите нивото в резервоара. Ако нивото му постоянно е ниско, може да са износени накладките. Не използвайте за доливане стояла в отворени бутилки течност, а тази в резервоара е добре да подменяте на 2-3г.

Подновяването на масления филтър  се прави  след всяка смяна на масло, за да не задържа различни замърсявания. Ако се замърси много, това може да доведе до шум в кутията, проблеми при превключване на предавките и др. Качественият маслен филтър ще поддържа чисто маслото, а това гарантира по-добра работа на скоростната кутия.

Промиване на редуктора

                                                                                                                                               При всяка смяна на трансмисионното масло първо трябва да премахнете остатъците от старото в редуктора. Това става с течно минерално масло или със специални добавки  - т.нар. промивки.

Добавянето на промивката към старото масло се прави при източване. Тя премахва отлаганията и е съвместима с масла от всички видове. Автомобилът трябва да се кара около 15 мин. После маслото се източва по обичайния начин през пробката и се налива новото. Към новото масло е добре да се сложи и добавка за удължаване живота на скоростната кутия.

Актуализиране на софтуера

                                                                                                                                                            В модерното ни съвремие голяма част автомобилните системи са компютъризирани. Поради това, обновяването на автомобилния софтуер ще доведе до оптимално качество на работа и значително по-малко механични проблеми.

Всеки автомобил има различна по сложност софтуерна  система. Най-разпространеният начин да я актуализирате е чрез помощта професионалист, когато автомобилът ви е на рутинно обслужване.

Въпреки че вече има и онлайн актуализации и над 20% от автомобилите притежават вградени функции за свързване, все пак поради известни проблеми с поверителността се въздържайте да си актуализирате сами автомобилния софтуер.

Сезонна смяна на смазките

                                                                                                                                                             Смяната на маслото е процедура от основната поддръжка на скоростната кутия. То влошава своето качество с течение на времето при шофиране на големи разстояния, при градско шофиране, по труднодостъпни терени и др. Трансмисионното масло играе роля на само на смазка, но и на хидравлична течност. Чрез него се улеснява превключването на предавките, смазват се частите и се охлажда трансмисията. При натоварен режим на работа и топло време често температурата в трансмисията може да стане с до 20° по-висока от тази в двигателя. Качеството на маслото се влошава от прегряване, с течение на времето се замърсява и намалява вискозитета си.

Всеки производител определя период от време за смяна на смазката, а това зависи и от вида на скоростната кутия, горивото и др. Подмяната се налага и при установени нередности след направена диагностика.

Сезонната смяна на масло се прави преди настъпване на зимния и летния сезон, така както става и със смяна на гумите. Използват се зимни, летни или всесезонни масла. 

Колко често се обслужва скоростната кутия?

                                                                                                                                                        Честотата на обслужването на скоростната кутия е маркирана в препоръките на производителя. Препоръчителният интервал за механичните скоростни кутии е на всеки 100 хил.км, а за автоматичните – 60-120 хил.км.

Има фактори, които оказват негативно въздействие върху трансмисията и могат да съкратят ресурса ѝ. Такива са:

  • превоз на тежки товари, ползване на ремарке или каравана;

  • често спиране и тръгване при задръствания;

  • каране по стръмен терен;

  • шофиране при ниски температури, предизвикващи сгъстяване на маслото;

  • шофиране със скорост над 140 км/ч.;

  • буксуване на колелата.

Обслужването на скоростната кутия е задължително и се осъществява сезонно, както и при покупка на употребяван автомобил.

Защо е важно да се обслужва скоростната кутия?

                                                                                                                                              Обслужването на скоростната кутия е също толкова важно, колкото и грижата за задвижването. Навременното и качествено обслужване на трансмисията, независимо от вида ѝ, е от голямо значение за:

  • увеличаване на ресурса ѝ и удължаване на експлоатационния ѝ живот;

  • спестяване на разходи за ремонт;

  • безопасно използване на автомобила.

 

Своевременното обслужване на скоростната кутия по технично правилен начин гарантира сигурна и безопасна трансмисия и спокойно шофиране.

 

Всичко за вашия автомобил на proavto.bg

Безплатна доставка при поръчка над 100 лв.
Лесно връщане и замяна до 14 дни
Оригинални части директно от завода на производителя
Бързо и сигурно плащане