0700 90 008

Подготовка на автомобила за зимата

post-image

Когато зимата дойде, е жизненоважно вашият автомобил да е работоспособен, да е в състояние да се справи с лошото време и по-важното- да не се счупи. Според проучвания вероятността автомобилът ви да се повреди през зимните месеци е два пъти по- голяма. Има някои неща, които можете да направите, за да се уверите, че това няма да ви се случи на първо време. Най-добрият начин е да отделите известно време, за да проверите колата си и да се уверите, че всичко е наред. По-долу ще намерите списък с проверки и препоръчани покупки, които ще ви помогнат да се радвате на безпроблемна зима на пътя.

Контролен списък за поддръжка на автомобили през зимата

Естествено  вие трябва да поддържате колата си през цялата година, но това е двойно по- важно в студените зимни месеци. Всъщност зимните проверки наистина не са много различни от нормалните процедури за поддръжка на автомобила, no на някои елементи трябва да се обърне допълнително внимание:

Проверете акумулатора на колата си

Студеното и влажно време кара двигателят да пали по-трудно, но за съжаление също има негативно влияние и върху захранването, което акумулаторът може да достави. Ако не сте сменяли скоро акумулатора на автомобила си, той може да е изтощен. Добавете допълнителното източване от парното и други електрически устройства и той може да стане критичен компонент. Ако акумулаторът се бори, за да осигури достатъчно мощност, за да стартирате колата си, шансовете не са на ваша страна.

Най-лесно е в такъв случай да го види специалист. Ако можете да запалите колата, може да отидете до магазин за резервни части и да си купите нов акумулатор.

Ако не можете да стартирате колата си, но имате достъп до 12-волтово захранване в друг автомобил, можете да заредите акумулатора. Ако сте достатъчно квалифицирани и той е достъпен, можете да го извадите и да го заредите на закрито. Това може да бъде сложно, не на последно място, защото акумулаторите за автомобили са тежки.

Проверете антифриза

Антифризът, както подсказва името му, предпазва водата в охладителната система на двигателя от замръзване. За да проверите ефективността на вашия антифриз, можете да използвате антифриз тестер. За целта развийте капачката на резервоара за охладителна течност (като първо се уверите, че двигателят е студен). Спуснете епруветката в охлаждащата течност и стиснете гумената крушка на края, за да изсмучете антифриз в теста. След това можете да прочетете точката на замръзване на антифриза, като използвате скалата вътре в теста. Сменете антифриза в системата на автомобила.

Проверете измиването на предното стъкло

Зимното време е често влажно и има много мръсотия и сол от пътната настилка, така че ще прекарате много време, използвайки чистачките на предното стъкло. Ако приемете, че чистачките ви са в добра форма, все още има висок риск от замърсяване на предното стъкло, ако нямате вода за чистачките. Проверете резервоара на чистачките. Можете да си купите готови смесени течности или концентрирани, които трябва да се смесват с вода. Те имат по-ниска температура на замръзване, отколкото водата, така че чистачките ви не би трябвало да замръзват, освен при особено тежки замръзвания или леден дъжд.

Проверете външните светлини

Звучи просто и е така. Дните са по-кратки и времето е по-лошо през зимните месеци, така че поддръжката на външните светлини е важен аспект.

Проверявайте и почиствайте фаровете си редовно. Солта и мръсотията могат бързо да се натрупват, да намалят ефективността на светлините и да намалят видимостта ви за останалите участници в движението. Носете допълнителни крушки в случай на повреда. Старайте се да научите как да подменяте крушките, когато е удобно. Можем да ви гарантираме, че когато някоя изгори, ще бъде на тъмно, в студено и влажно време, което не е идеалното време да изучавате колата си.

Зимни гуми

Ако шофирате често през зимата, помислете за закупуване на комплект зимни гуми. Те предлагат допълнително сцепление, когато температурата падне под 7 градуса. И освен, че са ефективни при сняг и лед, се представят по-добре от летните гуми и при мокър път. Те не са евтини, но си заслужават инвестицията за допълнителната безопасност, която носят.

Дори ако не искате допълнителни разходи за зимни гуми, е важно да проверите дълбочината на грайферите на съществуващите гуми. Законната граница е 4 мм, но с повече от това може значително да се подобри управлението и спирането. Aко вашите гуми са за смяна, то зимата е подходящо време за това. Също така проверявайте налягането на гумите редовно, тъй като то може да се промени с понижаването на температурата на въздуха при смяната на сезоните.

Всичко за вашия автомобил на proavto.bg

Безплатна доставка при поръчка над 100 лв.
Лесно връщане и замяна до 14 дни
Оригинални части директно от завода на производителя
Бързо и сигурно плащане