0700 90 008

Как да изберем откъде да си купим авточасти?

post-image

Неизбежно при един автомобил е понякога да посещава сервиза. Било за регулярно обслужване, било за ремонт на част или система, която се е повредила или износила - всеки собственик на МПС е наясно, че от време на време ще има разходи по това перо. Крайната цена в сервиза се формира от стойността на съответните части за коли плюс оценката за труда на персонала. 

 

Можем ли да спестим пари при един по-скъп ремонт? Възможно е, ако механикът ни е приятел или сме убедителни в преговорите за цената на работата му. Но това е субективен показател, а и не искаме да рискуваме да обидим майстора. 

 

Намирането на по-изгодни резервни части обаче е напълно постижима цел, която може да изпълни самият клиент. Трябва все пак да се отдели известно време, за да се направи сравнение на цените в различни сайтове, както и условията за доставка (срок, цена на пратката и други).

Авточасти от директен вносител

Покупка на авточасти от директен вносител в повечето случаи е най-изгодното решение. Със сигурност през колкото повече ръце минава стоката, толкова повече се оскъпява, докато достигне до крайния потребител. Така че пазаруване направо от фирма, която внася части за коли, може да спести значителни средства.

Гарантирано качество 

Предимствата на такъв подход са няколко. Можем да намерим резервни части за автомобили, цените на които са по-скъпи при други търговци. Освен това, пазаруване от директен вносител е и гаранция за качество. 

 

Резервните части са проверени и идват със съответните сертификати от производителя. В такъв случай не трябва да забравяме, че е изключително важно да подадем точно информация за нашия автомобил, за да получим това, което търсим. От фирмата вероятно ще попитат за данните, а ако не го направят, то е редно сами да съобщим марка, модел, генерация, година на производство, тип на двигателя, кубатура на двигателя, както и други характеристики при необходимост.

Бърза доставка

Да се обърнем към директен вносител на резервни части в повечето случаи означава, че няма да чакаме дълго. Тези фирми извършват редовни доставки от различни места чужбина, така че поддържат и достатъчни наличности, особено за по-масовите модели. Много водачи предпочитат сами да си направят проучването в интернет и се спират на чуждестранен сайт за авточасти. Цената може да се окаже по-достъпна, включително и с доставката, но много пъти в такива случаи времето за получаване на продукта е значително по-дълго. А това често е от решаващо значение.

Голямо разнообразие онлайн

Всеки, който се е заровил дори повърхностно в уеб пространството в търсене на части за коли, знае, че не просто има избор, а може да открие дузина източници в търсене само на един продукт. Това, разбира се, е страхотно, но може да бъде и объркващо. 

 

Търсачките невинаги намират това, което наистина ни трябва. Или по-скоро излиза списък от продукти, а не всеки е подходящ. При търсене на резервни части за автомобили цените са основното, което гледаме. Но трябва да сме наясно и с това дали съответната част е подходяща за нашата кола. 

 

Това се разбира, като се търси по VIN - идентификационният номер на автомобила. Ако има възможност да се филтрира по този показател, то тогава трябва да излязат само резервни части, които със сигурност са подходящи. При контакт с директен вносител обикновено тази информация се изисква, за да се избегнат грешки.

Конкурентни цени на пазара

Можем да открием едни и същи или сходни авточасти на различни цени. Понякога разминаванията са минимални, но нерядко се наблюдава по-осезаема амплитуда. 

 

Трябва ли да изберем по-евтиния вариант? 

 

Това може да не е най-удачното решение. Първо, защото може да става дума за детайл с по-ниско качество, който макар и да пасва на колата, е уязвим по-бързо на повреда или износване. Освен това, при резервни части за автомобили цените може да се различават в един сайт, защото по-скъпите варианти са нови, а по-евтините - употребявани. Естествено, че покупката на авточасти, които вече са използвани, създава риск, ако не сме наясно дали съответният детайл, или консуматив е изправен. 

 

От друга страна, вече на доста места се предлагат резервни части втора употреба, а много клиенти се насочват в тази посока, защото е по-изгодно. Това отново може да се направи през директен вносител или през специализирана платформа, която има база данни от различни автоморги.

Авточасти от сервиз

Да си търсим сами авточасти може и да ни спести някой лев, но безспорно отнема време. Освен това, ако оставим тази задача на сервиза, на който сме се доверили за ремонт, избягваме риска да похарчим пари за продукт, който всъщност не е подходящ за нашия автомобил. 

Не е нужно да търсите авточасти сами

В повечето случаи майсторът знае по-добре от клиента какво да търси. Това пести време и усилия и на двете страни. Освен това, крайният потребител наистина спестява време, което може да използва за по-полезни неща от това да открие биалетка за 5 лева по-малко.

Възможни надценки

Когато сервизът търси резервни части, то те често наистина се оскъпяват за собственика на колата. Не е изключено механикът, освен парите за труда, да си добави и надценка за материалите. 

 

Има и друга тънкост - доста от майсторите получават отстъпки от доставчиците на резервни части, но запазват разликата за себе си. Показват на клиента номиналната цена на съответния продукт, без да споменават, че всъщност в сервиза го купуват на по-ниска стойност. Но това няма да се избегне, освен ако майсторът не ни е познат или сам реши да се лиши от разликата, която получава с отстъпката.

Различно качество

Когато търсим резервни части за автомобили, цените варират осезаемо заради разлики в качеството. Нерядко можем да се сблъскаме с казуса дали да закупим оригинални авточасти за съответния модел, или заместители на други производители на двойно или тройно по-ниска стойност. 

 

Преценката може да бъде направена при съвет с механика или с проверка в интернет. В днешно време е по-вероятно от сервиза да попитат нещо от рода на “Да слагаме оригинална част за 400 лева или китайска за 150”, отколкото направо да действат. Но разликата в цените на авточастите означава често и разлика в качеството. Ако трябва да се ремонтира ключов компонент или система на автомобила, може и да не е добра идея да се рискува с по-евтините варианти.

Всичко за вашия автомобил на proavto.bg

Безплатна доставка при поръчка над 100 лв.
Лесно връщане и замяна до 14 дни
Оригинални части директно от завода на производителя
Бързо и сигурно плащане