0700 90 008

Компресор за гуми: за какво се използва и защо е полезно в багажника?

post-image

Компресор за гуми: за какво се използва и защо е полезно да го има в багажника?



Случаите, в които гумите на автомобила могат да понижат налягането си, когато шофираме далеч от населено място или бензиностанция, съвсем не са редки.

Компресорът за гуми е едно от основните неща, които е добре притежавате в багажника си. Прочетете тази статия, за да научите кои са основните видове компресори и как да изберете подходящия за вас.

 

Какво представлява компресорът за гуми и за какво се използва?

 

Автомобилният компресор е устройство, което служи за напомпване на гумите. Остарелите механични помпи днес отстъпват все повече на по-модерните електрически устройства, които не струват много и служат дълго, ако са избрани правилно.

Като вид компресори за въздух, съвременните автокомпресори се състоят от корпус, електрически мотор и манометър, като всеки производител решава дали да използва допълнителни компоненти за разширяване на функционалността.

Основният принцип на работа на компресора се състои в изпомпването на въздух в специален резервоар. Подаването му става през маркуч, оборудван с манометър - механичен или цифров, и служи да се наблюдава нивото на налягането.

Всеки производител определя с какви параметри да бъде налягането на гумите, а те могат да се открият в техническия паспорт или върху колелото.

Единицата за налягане е бар, съответстваща на около 1 кг/см². За автомобил като цяло това налягане е между 1,8 и 3 бара.

 

Какви са основните видове компресори?

 

На пазара днес се предлагат много видове и модели компресори за гуми, притежаващи различни предимства и недостатъци:

 

  • мембранни компресори

                                                                                                                                                             Те представляват компактни модели и като техен източник на енергия може да служи  електрическата мрежа в домакинството или автомобилната запалка. За да се нагнети въздуха и да се създаде налягане, използват здрава мембрана, извършваща възвратно-постъпателни движения.

Този тип компресори са надеждни заради простотата на конструкцията си. Могат да работят до налягане от 3 атмосфери, достатъчно за леки автомобили.

Като недостатъци се отчитат склонността им към прегряване и неспособността да създават високо налягане.

 

  • бутални компресори

                                                                                                                                                                         Разработени са на базата на двойка цилиндър-бутало, по което  приличат на двигателя с вътрешно горене. Цилиндърът е задвижван от електричество. Изработката им е по-сложна и затова трябва да се купуват от утвърдени производители.

Имат здрава конструкция и създават по-висока мощност от мембранните, а работното налягане при тях стига до 8 атмосфери.

По-високата им цена и изискването за навременна поддръжка на цилиндъра и буталото могат да се посочат като техни недостатъци.

 

  • ротационни компресори

                                                                                                                                                Компресирането на въздух при тях става чрез въртенето на роторно колело в турбината. Те дават много по-добри резултати от буталните модели, като нагнетяват 200-300 л въздух в мин., докато при буталните е 50-60 л.

Като отрицателни страни на такъв компресор за кола се отбелязват по-големият му обем и изискването за по-честа поддръжка и подмяна на износените части.

 

  • механични компресори

                                                                                                                                                                                                                                                 Това са най-простите компресори и представляват крачна помпа. Могат да са едноцилиндрови и двуцилиндрови. Произвеждат се с работно налягане от 4-10 атмосфери.

Нискоефективни са и са неудобни, а и не разполагат с допълнителни функции като автоматично контролиране на налягането, осветяване, промяна в обема подаван въздух и др. Затова по-популярни остават електрическите компресори.

 

Какво трябва да се вземе предвид при избора на компресор?

 

След като се запознаете с това какви основни характеристики притежават различните видове и модели компресори, разучавайки предложенията в специализирани физически и онлайн магазини, в социални мрежи, форуми и др., може по-лесно да направите своя избор.

За да бъде той максимално правилен, се съобразете и с критерии като:

 

Скорост на изпомпване

                                                                                                                                                                           При изчисляването на скоростта се взема предвид обемът изпомпан въздух в литри на минута, в случая на час. Ако компресорът има капацитет 10 л/мин., той е само за мотоциклети и велосипеди.

За леки автомобили с радиус до 16 инча е подходящ електрически компресор, изпомпващ 25-35 л/ч., докато за джипове капацитетът достига 40-50 л/ч. Надуването на гумата от нулата отнема 5 мин.

 

Сила

                                                                                                                                     Електрическите компресори могат да се захранват от запалка за кола 12V. Колата трябва да е запалена или поне включена на контакт. Добре е пълният комплект да съдържа скоби за батерията при невъзможност за връзка с основния конектор.

Трябва да знаете също, че запалката се оценява на 8 ампера, а компресорите работят на 10-12. Предвидете кабелът да бъде дълъг поне 3 м.

 

Максимално налягане

                                                                                                                                                                   Прагът на един бюджетен компресор е 6-8 кг, а това е достатъчно за изискванията на повечето водачи на автомобили, като се знае, че максималното налягане в гумите не надхвърля 3 атмосфери.

 

Безопасност

                                                                                                                                                     Препоръчително е да не купувате компресор с незащитено от претоварване и късо съединение захранване. Така ще избегнете риска от пожар. Нужно е автомобилният компресор да разполага със защитна система, както и с вериги и предпазители за управление на натоварването.

Ако сте се насочили към бутален тип компресор, желателно е да има опция за автоматично прегряване. Автоматичното изключване при достигане на необходимото налягане е най-полезната автоматизирана система. Регулирайки веднъж компресора за оптимални стойности на гумите, вие само ще следите параметрите на изпомпване. Когато устройството достигне до конфигурираната стойност, ще изключи само.

 

Допълнителни функции

                                                                                                                                                     Допълнителните екстри, с които могат да са снабдени компресорите, са много полезни и създават редица удобства.

  • Наличието на съединители за колелата и дефлектори на клапаните могат да осигурят по-добро фиксиране на маркуча и няма да позволят повишаването на температурата в тази зона;

  • Адаптерите за различните клапани могат да направят универсално приложението на компресора: за детски мотоциклети, лодки, колички и др.;

  • Можете да захранвате компресора от различни източници на енергия, ако използвате захранващи адаптери, както и различни устройства за преобразуване на напреженията;

  • Не е без значение и осветлението, което ще ви улесни да използвате компресора при липса на дневна светлина, ако има фенерче на отдалечения кабел;

  • Ако цените удобствата, може дори да си осигурите подложки, които да предотвратят хлъзгането на компресора в багажника. Компактно поставяне и удобна грижа ще получите и с подвижния кабел и пружинния маркуч.

 

Безспорно всеки автомобилист оценява допълнителните функции, съобразно тяхната полезност. Те по понятни причини оскъпяват устройството и са въпрос на лични предпочитания. 

Изберете компресор за гуми, който е на достъпна цена, но удобен за ползване  и с добри характеристики, за да може да разчитате на него в трудни ситуации. Препоръчително е да проверявате ежемесечно налягането и преди предприемане на дълго пътуване.

Всичко за вашия автомобил на proavto.bg

Безплатна доставка при поръчка над 100 лв.
Лесно връщане и замяна до 14 дни
Оригинални части директно от завода на производителя
Бързо и сигурно плащане