0700 90 008

8 oбщи грешки при автомобилния ремонт, които могат да ви струват много пари

post-image

Обърнете внимание на тези често срещани грешки при ремонта на автомобила, които можете да избегнете, за да не си изпразните портфейла.

1. Използване на по- евтин автосервиз

Всички искаме да спестим пари от ремонта на автомобила, особено ако частта, която трябва да бъде заменена, вече е достатъчно скъпа. Но точно както всички лекари и адвокати не са създадени равни, така е и с автомонтьорите- и във ваш финансов интерес е да знаете разликата. Моето правило, когато става въпрос за цена, обикновено е да се избере нещо средно- не най-евтината, но не и най-скъпата, някъде по средата. Сравнявам цените на различните автосервизи, чета мнения за тях онлайн, а също така питам приятели и семействoто за препоръки.

Роб Инфантино, главен изпълнителен директор на Openbay, приложение за сравняване, резервиране и плащане на ремонт на автомобили, подкрепя тази философия.

"Изберете онлайн магазин за авточасти и сервиз, които са удобни за Вас и които са с добра оценка от клиентите"- казва той -"Ако преследвате най-ниската цена, може да не получите качествени услуги. Потвърдете мненията за тях от различни места- познати и интернет. Поправката на автомобила може да е неудобство, затова бъдете сигурни, че работата е свършена веднъж и то добре. Не бива да се налага да се връщате поради некачествен ремонт, който да бъде оправен от някой друг.

2. Зареждане на колата с неподходящо масло

Проблемът ми не беше, че зареждах моите автомобилни двигатели с неточно количество или тип масло (защото искрено нямах представа, че това има значение), а по-скоро, че не зареждах двигателя много често, а даже и изобщо. И заради това колите ми можеха да се чуят как идват през три пресечки.

Риак Рейна, директор по обучение в CARiD, дава съвет против тази практика, но също така обяснява защо трябва да се съобразявате с маслото, което използвате, особено по отношение на количеството и типа.

"Макар че това обикновено няма да причини катастрофална повреда на двигателя, използването на неправилно масло ще доведе до неефективно функциониране на двигателя и влошаване във времето"- казва той- "Не забравяйте да обърнете внимание на типа автомобилно масло, което се препоръчва за вашето превозно средство- синтетично, частично синтетично или несинтетично (т.е. 10W-30, 0W-40, 5W-20 и т.н.) Трябва да изберете най- подходящото за вашето превозно средство и климат, а не просто да гледате какво се продава ".

3. Пропускане на смяната на маслото

Точно така повредих повечето двигатели на моите автомобили. Може би предположих, че феята за промяната на маслото ще се спусне в средата на нощта и поради тази причина не трябва да се притеснявам за това? Вече не си спомням. Но вероятно бих могъл да си спестя всички тези неприятности, ако бях отделял по 30 минути от моя ден няколко пъти в годината, за да си сменя маслото.

4. Оставяне на замърсените филтри да продължат да работят

Филтрите за въздух и гориво са важна част от вашия автомобил, която когато остане без надзор, може да доведе до по-големи проблеми. Както казва Bankrate.com: "Мръсните филтри за въздух или гориво могат да доведат до спиране на разботата на различни сензори на автомобила, което води до ремонт за стотици левове. Неработещ сензор е често срещана причина за светване на предупреждение за" проверка на двигателя" и също така води до прекъсване на двигателя. Игнорирането на този проблем може да доведе до по-големия проблем на катализатора, който ще доведе до това автомобилът да не премине проверка за емисии, докато не бъде ремонтиран на цена, приближаваща 1500 лв. за много автомобили.

5. Забравяне за планираната поддръжка

Вярвате или не, ръководството за кола има друга цел освен да заема място в жабката ви. То съдържа всичко, което трябва да знаете за вашата кола (включително някои козметични решения за общи автомобилни проблеми, които могат да ви спестят пари, ако просто го отворите), както и информация за това кога трябва да проверявате и регулирате параметрите на колата си. Следвайки тези инструкции, автомобилът ви дава най-добрия шанс за максимална продължителност на живот- без скъпи ремонти на всеки ъгъл - което в дългосрочен план може да ви спести хиляди левове за поддръжка и необходимостта от закупуване на нова кола преждевременно

6. Забравяне да сменяте гумите една с друга и да проверявате налягането на въздуха

Ако не въртите гумите си или не проверявате редовно налягането на въздуха, това може да доведе до неравномерно износване и влошаване грапавината на гумите, което води до много други потенциални проблеми, включително напрежение върху части на кормилното управление и окачване на автомобила и вибрации при шофиране.

"Повечето сервизи ще сменят гумите ви една с друга при нищожна такса или ще можете сами да го направите, ако имате крик"- казва Рейна- "На повечето бензиностанции може лесно да се проверява налягането на въздуха."

И не забравяйте, че температурата на въздуха се отразява на надуването на гумите, така че дори гумите да не изпускат въздух, те ще трябва да бъдат проверени, тъй като времето се променя през цялата година.

7. Обърнете внимание на износването на спирачните накладки

Не мога да разбера какъв е този звук, когато спирам пред знака „стоп“. Всъщност това са спирачките ви, които викат за помощ, а вие трябва да вземете мерки, преди да се превърнете в неудобство за целия квартал, в който живеете, или да катастрофирате.

"Чрез подмяната на спирачните накладки редовно можете да спестявате пари, тъй като спирачните дискове траят много по-дълго, когато накладките се сменят редовно"- казва Рейна- "Ако накладките се оставят, докато се износят напълно, те ще надраскат дисковете. При смяна на спирачките най-скъпата част от работата са дисковете, така че запазването им ще спести пари в дългосрочен план."

8. Пренебрегване на спирачни течности, трансмисионни масла и други

Една дума: антифриз. Не я научих, докато не стана късно, но все още има надежда за теб. В допълнение към подготовка на автомобила за зимата с антифриз има и други течности, от които колата ви се нуждае освен горивото, за да работи ефикасно. Можете да проверите наръчника на собственика за списъка на течностите и техните графици за смяна, за да остане колата в добро състояние. Най-важното е, че можете да си спестите пари, като се погрижите сами. Повечето от тези течности са лесни за смяна дори и от най- неопитните шофьори. Аз съм живо доказателство. Ако не сте напълно сигурни какво правите, попитайте някой от вашите по- оправни приятели. Вероятно знаят какво се прави и няма да имат нищо против да помогнат, а и ще могат да се посмеят над вашето неумение.

Всичко за вашия автомобил на proavto.bg

Безплатна доставка при поръчка над 100 лв.
Лесно връщане и замяна до 14 дни
Оригинални части директно от завода на производителя
Бързо и сигурно плащане